Kursutbud & Anmälan

Priser och betalning
Kursavgiften på 700 kr och medlemsavgiften skall betalas in till Pg: 29 05 06 -5.
Viktigt att ni skriver Ert Namn och Kursnamn som meddelande på inbetalningen.

För att anmäla dig kontaktar du den instruktör som håller i kursen.
Kursutbudet ser du här nedan och planerade kurser ser du i fliken till vänster under, aktuella kurser. Om den kursen du önskar gå inte finns med under ”aktuella kurser” så kontakta utbildningssektorn. När vi fått in tillräckligt många anmälningar för att starta en kurs så kontaktar vi er.

Medlemskap
För att gå kurs hos oss måste man vara medlem eftersom vi är en ideell förening som sorterar under Svenska Brukshundklubben. Medlemskapet är ”rullande”, dvs du är medlem 1 år från det datum du betalar medlemsavgiften. Som medlem får du bl a tidningen Brukshunden 8 gånger/år. Medlemsavgiften löser du via hemsidan HÄR !
Som aktiv medlem i brukshundklubben har du även möjlighet att delta i vidareutbildningar när sådana arrangeras och du uppfyller kraven för deltagande. Exempel på sådana utbildningar är instruktörsutbildning, utbildningar om mentalitet hos hund, olika slag av tävlingsfunktionärer osv. Mer om detta får du veta som medlem i klubben.

Kursutbud
Brukshundklubben är tillsammans med Studiefrämjandet huvudansvarig för hundägarutbildningen i Sverige. Detta innebär att vi arrangerar kurser för hundägare på olika nivåer. Våra instruktörer jobbar helt ideellt och därför varierar kursutbudet från termin till termin.

Valpkurs
(för valpar i åldern 3-6 månader)
Under valpkursen handlar den största delen om att skapa en bra och stark kontakt mellan dig och din hund, genom lek och positiv förstärkning. Vi utnyttjar valpens naturliga vilja att följa och söka kontakt. På valpkursen tränar vi på bl.a. på att gå fint i koppel, komma på inkallning, sitta och ligga.
Valpen får även prova på lite lättare nosarbeten vilket är en naturlig sysselsättning för alla hundar. Även passitivitetsövningar och socialträning är en viktig del i kursen. Under teori delen går vi bland annat igenom: Rasbeskrivningar, Valpens utveckling, Friskvård, Hunden och lagen, Ledarskap, SBK.

Unghundskurs 1
(6 –12 månader)
Unghundskurs 1 är till för dem som inte gått valpkurs och den bygger mycket på samma grunder som valpkursen så som:
Att skapa en bra och stark kontakt mellan dig och din hund, genom lek och positiv förstärkning. Vi utnyttjar hundens naturliga vilja att följa och söka kontakt. På kursen tränar vi på bl.a. på att gå fint i koppel, möta andra hundar, komma på inkallning, sitta och ligga. Hunden får även prova på lite lättare nosarbeten vilket är en naturlig sysselsättning för alla hundar. Även passitivitetsövningar och socialträning är en viktig del i kursen. Under teori delen går vi bland annat igenom: Rasbeskrivningar, Valpens utveckling, Friskvård, Hunden och lagen, Ledarskap, SBK.

Unghundskurs 2
Unghundskurs 2 är en fortsättning på valpkursen. Den är uppbyggd på samma sätt men här ökar kraven. Det är mycket repetition av momenten från valpkursen. Men nu blir störmomenten större och vi fortsätter att jobba med en positiv förstärkning för att skapa en bra kontakt för att du och din hund ska få goda grunder till er vardagslydnad och för en fortsatt träning. Även här jobbar vi vidare med nosarbetet då det är en naturlig sysselsättning och en bra mental stimulans för hunden. Vi fördjupar även kunskapen i den teoretiska delen.

Nybörjarkurs
Nybörjarkursen är till för dig och din vuxna hund som inte tidigare har gått någon kurs och vill ha en fungerande vardags lydnad. Mycket handlar om att skapa kontakt mellan dig och din hund. Hundmöten passitivitets och socialträning är en viktig del i kursen. Allt bygger på positiv förstärkning. Hunden får även prova på lite lättare nosarbeten vilket är en naturlig sysselsättning för alla hundar. Under teori delen går vi bland annat igenom: Rasbeskrivningar, Valpens utveckling, Friskvård, Hunden och lagen, Ledarskap, SBK.

Fortsättningskurs
För kunskaper för att gå denna kurs är unghundskurs eller motsvarande kunskaper. På fortsättningskursen ökar kraven ännu mer och momenten lutar mer åt lydnadsklass 1 för dig som satsar mot tävling men även för dig som vill ha ett fortsatt trevligt samarbete med din hund. Detta är för dig som vill ha lite mer än vardagslydnad och arbeta vidare med din hundträning. Vi fördjupar oss i teorin och går igenom dom olika tävlingsgrenarna mm.

Tävlingslydnad
Detta är en inriktad kurs för dig som vill lite mer och har som mål att komma ut och tävla. Här krävs att du har en fungerande vardagslydnad på din hund och ambition att träna mycket med din hund. I kursen ingår även teori.

Spårkurs
Detta är en kurs i hur du lägger personspår till din hund. Både för tävling och aktivering. Önskvärt i den här kursen är att du har en fungerande inkallning på din hund då det även ingår uppletande med lös hund. Hunden bör vara över året.
I kursen ingår även teori.Krav på förkunskaper varierar beroende på instruktör.

Introduktion Agility
Kursen vänder sig till dej som inte har någon erfarenhet av agilityträning och vill gå nybörjarkurs. Hunden ska ha grundlydnad, kunna sitta kvar och komma på inkallning. Hunden bör vara minst 6 månader. Träning utan hinder, enbart förberedande övningar inför nybörjakurs.

Nybörjare Agility
Om du inte har tidigare erfarenhet av agilityträning bör ni först går introduktionskursen. Hunden ska ha fyllt minst 8 mån vid kursstart – och ha god grundlydnad. Hunden måste kunna vara lös under träning.

Fortsättning agility
Genomgången nybörjarkurs agility

Tävlingsinriktad agilitykurs
Efter genomgången fortsättningskurs i agility. Efter denna kurs är målet att man ska vara kunna starta sitt tävlande.

Rallylydnad nybörjare
Förkunskapers valp-/unghundskurs och att hunden måste vara minst 8 mån.

Rallylydnad fortsättning
Godkänd nybörjarkurs,hunden måste kunna sitt kvar och ligg kvar.