Kursutbud

Brukshundklubben är tillsammans med Studiefrämjandet huvudansvarig för hundägarutbildningen i Sverige. Detta innebär att vi arrangerar kurser för hundägare på olika nivåer. Våra instruktörer jobbar helt ideellt och därför varierar kursutbudet från termin till termin.

Nedan kan du läsa om de kurser vi erbjuder; valpkurs, unghundskurs, nybörjarkurs, fortsättningskurs, tävlingslydnadskurs, spårkurs, agilitykurser, rallylydnadskurs.

Valpkurs

För valpar i åldern 3-6 månader. Under valpkursen handlar den största delen om att skapa en bra och stark kontakt mellan dig och din hund, genom lek och positiv förstärkning. Vi utnyttjar valpens naturliga vilja att följa och söka kontakt. På valpkursen tränar vi bland annat på att gå fint i koppel, komma på inkallning, sitta och ligga.

Valpen får även prova på lite lättare nosarbeten vilket är en naturlig sysselsättning för alla hundar. Även passitivitetsövningar och socialträning är en viktig del i kursen. Under teoridelen går vi bland annat igenom: Rasbeskrivningar, Valpens utveckling, Friskvård, Hunden och lagen, Ledarskap, SBK.

Unghundskurs 1

För hundar 6 –12 månader. Unghundskurs 1 är till för dem som inte gått valpkurs och den bygger mycket på samma grunder som valpkursen, så som; att skapa en bra och stark kontakt mellan dig och din hund genom lek och positiv förstärkning. Vi utnyttjar hundens naturliga vilja att följa och söka kontakt. På kursen tränar vi bland annat på att gå fint i koppel, möta andra hundar, komma på inkallning, sitta och ligga. Hunden får även prova på lite lättare nosarbeten vilket är en naturlig sysselsättning för alla hundar. Även passitivitetsövningar och socialträning är en viktig del i kursen. Under teoridelen går vi bland annat igenom: Rasbeskrivningar, Valpens utveckling, Friskvård, Hunden och lagen, Ledarskap, SBK.

Unghundskurs 2 

Unghundskurs 2 är en fortsättning på valpkursen. Den är uppbyggd på samma sätt men här ökar kraven. Det är mycket repetition av momenten från valpkursen men nu kan störmomenten bli större. Vi fortsätter att jobba med en positiv förstärkning för att skapa en bra kontakt för att du och din hund ska få goda grunder till er vardagslydnad och för en fortsatt träning. Även här jobbar vi vidare med nosarbetet då det är en naturlig sysselsättning och en bra mental stimulans för hunden. Vi fördjupar även kunskapen i den teoretiska delen.

Nybörjarkurs

Nybörjarkursen är till för dig och din vuxna hund som inte har gått någon kurs tidigare och vill ha en fungerande vardagslydnad. Mycket handlar om att skapa kontakt mellan dig och din hund. Hundmöten, passitivitets- och socialträning är en viktig del i kursen. Allt bygger på positiv förstärkning. Hunden får även prova på lite lättare nosarbeten vilket är en naturlig sysselsättning för alla hundar. Under teoridelen går vi bland annat igenom: Rasbeskrivningar, Valpens utveckling, Friskvård, Hunden och lagen, Ledarskap, SBK.

Fortsättningskurs

Förkunskaper för att gå denna kurs är unghundskurs eller motsvarande. På fortsättningskursen ökar kraven ännu mer och momenten lutar mer åt Startklass för dig som satsar mot tävling men även för dig som vill ha ett fortsatt trevligt samarbete med din hund. Detta är för dig som vill ha lite mer än vardagslydnad och arbeta vidare med din hundträning. Vi fördjupar oss i teorin och går igenom dom olika tävlingsgrenarna mm.

Tävlingslydnad

Denna kurs är för dig som vill lite mer och har som mål att komma ut och tävla. Här krävs att du har en fungerande vardagslydnad på din hund och att du har ambitionen att träna mycket med din hund. I kursen ingår även teori.

Spårkurs

Vi tränar spår (personspår) med hunden, ett arbete som varenda hund uppskattar jättemycket och som är enkelt och kul att göra. Ingen särskild utrustning krävs, utom stövlar och regnjacka ibland. Alla hundar kan vara med – oavsett ålder eller ras. Alla nivåer passar in i den här kursen – nybörjare eller mer erfaren, det är enkelt att anpassa övningarna efter varje individ.

Agility Valpkurs

Detta är en förberedande kurs för den blivande agilitystjärnan och andra som vill aktivera sin valp. Vi lär den belöningar och lekregler och bygger upp valpens självförtroende, kroppsuppfattning och koordination. Vi lär valpen fina grunder som vi kommer att ha nytta av i den framtida agilityträningen med hinder. Hunden bör vara minst 6 månader. Kurs startar i mån av intresse och tillgång på instruktör.

Agility steg 1 – Grundkurs

På grundkursen går vi igenom de flesta hinder och hur man kan träna in dem med sin hund. Det blir även en introduktion i handlingens grunder. Inga förkunskaper krävs men din hund behöver ha grundlydnad och kunna jobba lös med andra hundar runt omkring. Hunden bör vara 1 år.

Agility steg 2 – Fortsättningskurs

Vi fortsätter med hinderinlärningen som påbörjades under grundkursen. Vi sätter ihop flera hinder till kombinationer tränar mer på förarens handling. Du ska ha gått en grundkurs i agility och påbörjat inlärning av de flesta hinder för att ha glädje av kursen. Din hund behöver ha grundlydnad och kunna jobba lös med andra hundar runt omkring. Hunden bör vara 1 år

Agility steg 3 – Handlingskurs klass 1

Detta är en kurs som förbereder ekipaget för tävling i klass 1. Det innebär att vi tränar på längre kombinationer och små banor. Föraren lär sig hur man planerar vägval och byten på en enkel bana. Vi går även igenom hur en tävling går till och vad man behöver tänka på före start. Hunden behöver kunna alla hinder eller åtminstone kommit en bra bit på väg i inlärningen för att ni ska ha glädje av kursen. Din hund behöver ha grundlydnad och kunna jobba lös med andra hundar runt omkring. Hunden bör vara 1 år.

Agility steg 4 – Tävlingskurs klass 1

Denna kursen vänder sig till dom som börjat tävla och behöver mer hjälp med enskilda hinder eller som behöver mer hjälp med handlingen. Tyngdpunkt ligger på den viktiga grundträningen fortfarande och man börjar kunna träna svårare kombinationer för att även förbereda sig för klass 2. Hunden har fyllt 18 mån och fungerar i träning med andra hundar runt omkring.

Agility steg 5 – Tävlingskurs klass 2

Denna kursen vänder sig till dom som tävlar klass 2 och behöver träna på vissa enskilda hinder eller som behöver finslipa sin handling. Tyngdpunkt ligger på den viktiga grundträningen fortfarande men banorna man tränar på blir längre och svårare. Kurs startar i mån av intresse och tillgång på instruktör.

Agility – Avancerad

Det här är en tävlingskurs som vänder sig till dig som tävlar agility på högre nivå. Kurs startar i mån av intresse och förmodligen med inhyrd instruktör. Kursen kan vara dyrare än ordinarie kurser på klubben.

Rallylydnad nybörjare

Förkunskaper valp-/unghundskurs och att hunden måste vara minst 8 mån.

Rallylydnad fortsättning

Godkänd nybörjarkurs,hunden måste kunna sitt kvar och ligg kvar.